Cât de periculoase sunt radiațiile telefoanelor mobile? Nu știm.

By | February 5, 2018

Zilele trecute a apărut un studiu realizat de către departamentul de stat al SUA pentru sănătate, cu privire la efectele cancerigene ale radiațiilor emise de telefoanele mobile. Ei bine, din acest studiu fiecare publicație mi se pare că a ales să înțeleagă ce vrea. Cei de la The Verge au dat un titlu care spune că radiația emisă de telefoanele mobile nu prezintă niciun risc pentru oameni.

Eu sunt de acord mai mult cu cei de la CNN, care spun că studiul ridică mai multe întrebări decât răspunsuri. Pe scurt, cercetătorii au luat șoareci și șobolani, pe care i-au împărțit în grupuri și i-au expus, în funcție de grup, la radiații de putere comparabilă sau mai mare față de cele admise pentru oameni. În urma studiilor, a rezultat că un procent însemnat (mai mare decât media uzuală) de șobolani masculi au făcut o formă rară de tumoare la inimă. Nici femelele nici șoarecii de niciun fel nu au avut probleme, ba chiar au fost unii dintre cei expuși la radiații puternice care au trăit mai mult.

Părea mea este că studiul nu spune mai nimic, din cel puțin trei motive. În primul rând, din cauza acelei tumori, prezentă la 6% din subiecți. Procentul este mai mare și decât media istorică de incidență (0.8%) și decât maximul observat într-un grup de control (2%). Deci sigur e ceva ce ar trebui studiat mai în detaliu. În al doilea rând, studiile s-au făcut pentru unde GSM și 3G, acum mai avem și 4G, poate chiar și 5G în curând. Și nu în ultimul rând, nu poți extrapola atât de ușor rezultatele de la șoareci și șobolani la oameni. Părerea mea este că vom începe să cunoaștem efectele undeva prin 2070, când vor ajunge pe la 80 de ani primii posesori de telefoane mobile.

Oricum, cu riscul de a fi acuzat de subiectivism, eu zic că nu avem de ce să ne facem griji. Sper că știți că zilnic sunt foarte multe situații în care suntem expuși la radiații, de pe vremea când telefoanele mobile încă nu existau. Vă plac bananele? Sunt printre cele mai radioactive fructe. Totul emite radiații în jur, chiar și corpurile umane, și inclusiv în timpul unui zbor cu avionul suntem expuși la radiații. Doar că majoritatea radiațiilor sunt neionizante (undele radio, microundele, infraroșu) și nu sunt periculoase. Cu cele ionizante este problema, așa că mai degrabă mi-ar fi frică de o radiografie sau de ultraviolete decât de un apel telefonic.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Cât de periculoase sunt radiațiile telefoanelor mobile? Nu știm.

  1. Alex

    Buna ziua.
    Tin minte ca acum cativa ani in magazinele de specialitate, alaturi de pretul telefoanelor era trecuta si valoarea radiatiilor. Nimeni nu intelegea rostul acestor valori si nici cum ne afecteaza. Daca intradevar radiatiile sunt periculoase ce facem? Renuntam la telefoane ? Mai ales acum, cand telefoanele “inteligente” sunt nelipsite din dotarea a 99% dintre oameni.

    Reply
    1. Revo Post author

      Și acum sunt trecute, pe cartea tehnică. Ba chiar în manualul de utilizare, pentru unele modele scrie să le ții la câțiva cm de ureche în timp ce vorbești. Nu sunt periculoase în cantități mici. Dar ca de oricare alt lucru, nu trebuie abuzat.

Spune-ți și tu părerea: