Care ar trebui să fie prețul normal pentru o bere bună?

By | March 12, 2021

Întrebarea mi-a venit în timp ce m-am surprins ieșind de la The Beer Institute cu șase beri românești pe care am dat puțin peste 100 de lei. E mult, e puțin? Mie mi se pare cam mult.

Să vă explic de ce.

Încă de dinainte de pandemie luasem decizia să nu mai beau așa multă bere lager din comerț. Problema a survenit după două incursiuni în insula cu volan pe dreapta. După ce am băut acolo câte o bere în fiecare pub în care m-am oprit, de ambele dăți mi-a trebuit o perioadă de acomodare cu berea românească din comerț, pentru că a noastră mi se părea prea light și prea apoasă. Ideea era să beau mai puțin cantitativ și mai mult calitativ. Adică decât să iau un six-pack de lager la 20 de lei, mai bine să iau o singură bere craft. Bineînțeles că am failuit mizerabil și am ajuns să cumpăr și mai multă bere craft 🙂

Și tot studiind prețurile, mă nelămurește ceva. Există bere craft românească și bere craft străină. Mie mi-ar plăcea să susțin industria românească, mai ales că am băut niște beri senzaționale de la Ground Zero și Zăganu. Problema este că o bere craft românească are prețul în jurul a 20 de lei. Mai sunt și românești pe la 10-11 lei, dar la 0.33l, așa că mi-ar trebui două ca să le simt.

Pe când cele străine pornesc de pe la 10 lei. Un exemplu în acest sens este berea de la Stone USA, care-i între 11 și 13 lei. Și am mai băut beri exotice “craft” pe la 11-12 lei. Sau cele nemțești, chiar dacă nu sunt craft. Paulaner e foarte bună și e 8.4 lei. Franziskaner la fel, Errdinger la fel. Și pentru amatorii de bere albă nemțească am mai descoperit Hernnbrau care are niște hell-uri foarte bune.

Ideea este că berile străine, deși sunt transportate până aici și plătesc și taxe vamale, ajung să fie mai ieftine decât cele craft românești. Și atunci unde este explicația? De ce o bere românească ajunge să fie așa de scumpă? Sau de ce cele străine sunt așa ieftine? Care ar trebui să fie prețul normal pe care să-l dai pe o bere bună, care să nu fie fermentată în 48 de ore cu cine știe ce substanță miraculoasă?


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Care ar trebui să fie prețul normal pentru o bere bună?

  1. Dan

    Explicația ar putea fi în legătură cu economia de scală. Volumele produse de firmele străine le permit să achiziționeze materii prime la un preț diferit. Transportul există și în cazul firmelor românești – ele importă materiile prime de calitate din celelalte țări, și volumul fiind mic, prețul este mare comparativ cu ce plătesc firmele străine (care sunt probabil mari în raport cu ale noastre).

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, un prieten care este berar amator îmi spunea că asta ar putea fi explicația. Că cei mai mari producători de hamei ar fi în Germania și UK. Doar că el își face bere acasă cu între 2.5 și 10 lei, în funcție de cât de exotică vrea să o facă (fără să socotească sticlele). Dacă el o face cu 10 lei în batch-uri mici, m-aș aștepta ca la volume mai mari prețul să crească, chiar dacă intervin și taxele.

  2. dam167

    Nu cred că poți spune că ar trebui să existe un preț normal când producția din România e complet alta față de cea din alte țări. Depinde de volum și de totalul costurilor care îți aduc berea la raft (orice produs, de altfel). Dar dacă vrei să pui un preț, probabil până în 10 lei/sticlă, adică cam ca berea străină. Oricum ai lua-o, e aiurea să dai 20 de lei pe o sticlă de bere, dacă o compari cu alte tipuri de băuturi. Dacă nu poți întreba direct pe cineva, mulțumește-te cu ideea că ăla e prețul la care producătorii din România pot duce berea aia la raft

    Dacă vreisă susții producători români, e no brainer, cumpără bere românească la preț dublu – sorry about that.

    Gusturile sunt ceva personal, pe mine nu m-a convins nici o bere craft românească – am încercat de la festivaluri și târguri din 2-3 zile ale țării ș toate mi se par prea aromate, parcă mai aproape de un cidru amar decât de bere. Îmi vine să spun că aproape toate sunt din același praf, după cum spune un prieten, la care adaugă fiecare o anumită aromă. Tipul berii ține și de tradițiile locale, berea cehească e în general mai ușoară, chiar și cea brună, nu se compară cu stout-ul. Berea belgiană are și ea particularitățile ei și, deși mie mi se pare groaznică, multă lume o preferă. Repet, ține de gusturi, dar dacă la astea enumerate de mine pot înțelege direcția în care merg, astea craft mi se par de nici un fel.

    Mă bucur că ți-au plăcut Zăganu și Ground Zero, mie nu mi-au spus nimic. Colecția Bârlog de la Ursus mi se pare ok, parcă mai aproape de ce ar trebui să fie berea, dar e 7-8 lei o sticlă, iar la banii ăia cumpăr o bere nemțească bună.

    Reply
    1. Revo Post author

      Nu mi-au plăcut toate de la Zăganu și Ground Zero, ci anumite sortimente. De la Zăganu mi-a plăcut Adonis, iar Sturionul nu m-a dat pe spate. De la Ground Zero mi-au plăcut Easy Rider și Deranj IPA la draft. Deranj Oranj nu mi-a plăcut, mi s-a părut prea suc de portocale. Am încercat și un Imperial Fuck care la draft mi s-a părut excelent. Dar am luat apoi aceeași bere din altă parte la sticlă și mi s-a părut mult prea amară pentru gusturile mele.

Spune-ți și tu părerea: