Uber a împlinit recent 2 ani și 250.000 de utilizatori în România. În momentul de față, țara noastră este pe locul doi în Europa Central-Europeană, după Polonia, ca număr de curse. Şi după cum am fost obișnuiți, aplicația evoluează în permanență. Dacă se menține ritmul actual de creștere, România este un candidat pentru lansarea UberPOOL.
UberPOOL presupune ca pe lângă șofer, să mai împarți mașina cu unul sau doi necunoscuți care merg în aceeași direcție, în schimbul unui preț mai mic al cursei. Dacă vreți, este o reorientare către ideea principală de ridesharing. Pentru că este clar că în momentul de față are valențe mai mult de taxi decât de ridesharing.
UberPOOL este disponibil acum în 29 de orașe, iar Bucureștiul ar putea fi primul oraș din Europa Centrală și de Est în care este implementat. În orașele în care există, peste 20% din utilizatori folosesc UberPOOL, însă la noi oamenii ar putea fi mai reticenți. Cred că cea mai optimistă lansare ar fi în prima parte a anului viitor, iar cea mai pesimistă, până cel mai târziu în 2020.
Personal, i-aș da o șansă funcției. Nu neapărat din cauza costului, ci pentru ideea de a cunoaște oameni noi. Întotdeauna vorbesc cu șoferii Uber, și nu m-ar deranja să fie o persoană în plus care participă la discuție. Este genul de funcție căreia i-aș acorda prezumția de nevinovăție până la prima experiență negativă. Mi-ar plăcea să știu și părerea cititorilor.
Însă până la UberPOOL, o variantă mai sigură este lansarea UberEATS, undeva în a doua parte a anului. UberEATS este o aplicație separată, prin care poți comanda mâncare. După comandă, un Uber ți-o va livra la adresă. Încă nu se știe dacă serviciul va fi door2door sau te va aștepta cineva cu mâncarea în mașină. Va fi greu și acest pas, pentru că deja avem două servicii care îți livrează mâncarea în fața ușii pentru sume cuprinse între 3 și 10 lei. Sunt curios ce ar putea să mai pună Uber în plus pe masă.
Alte curiozități despre aplicație
Ca urmare a unui sondaj IRES, am aflat cu uimire că Uber este a doua cea mai recomandată aplicație de către respondenți. Pe primul loc sunt aplicațiile de tip mobile banking, iar pe locul trei este WhatsApp. M-aș fi așteptat ca Uber să fie în top, dar nu înaintea WhatsApp. Trei din 10 tineri folosesc Uber, iar aceștia sunt un exemplu pentru generațiile mai în vârstă.
Încă o curiozitate. În toate celelalte țări serviciul este folosit cu precădere în week-end, pe când la noi în țară este exact invers. Iată și un grafic, foarte util, mai ales pentru șoferii Uber 🙂
Iată și un grafic cu timpul mediu de așteptare:
Pentru cei care vor avea de cârcotit pe tema aspectelor legale, am aflat și ce definiție folosesc cei din conducere: “Uber este un serviciu nedefinit din punct de vedere legal.”
Eu rămân la părerea că Uber face bine ceea ce face, cât timp le va mai merge așa. Dacă încercau să legalizeze serviciul încă de când a apărut în San Francisco, până acum le țineam lumânarea. Însă pe măsură ce masa critică de utilizatori a crescut, s-au poziționat altfel în raport cu autoritățile. Acum să sperăm că vor avea cu adevărat puterea să definească un nou concept.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
De mai bine de jumatate de an folosesc Uber si Taxify.
De curand am reusit sa o conving si pe mama sa foloseasca Uber, sa nu se mai milogeasca dimineata de taximetristi pt o cursa de 5 lei (la care lasa 10 de fiecare data). Acum da 8 si aia e.
Asta arata gradul de saracie si coruptie in Polonia si Romania
Care-i legătura?