Până pe 1 august noiembrie 2018, toți comercianții trebuie să renunțe la casa de marcat veche și să-și cumpere o casă de marcat cu jurnal electronic, care să transmită automat datele către ANAF.
Pentru cine nu a stat să studieze subiectul, casele de marcat sunt niște dispozitive malefice și complicate inutil. Asta înseamnă că pentru orice operație simplă trebuie apăsate vreo 20-30 de taste într-o anume secvență. Dacă ai apăsat vreo tastă greșit, deja trebuie să te pregătești de procese verbale și canoane. Așa că speranța mea era ca noile case de marcat cu jurnal electronic să poată fi folosite simplu și intuitiv.
Doar că nu va fi așa. ANAF nu a fost până acum în stare să-și pună la punct sistemul informatic pentru a primi date de la noile case de marcat.
Soluția? Toate datele referitoare la operațiunile efectuate prin casa de marcat (bonuri fiscale, rapoarte etc.) vor trebui trimise de către comerciant la ANAF, sub forma unei declarații, depusă până pe data 20 a lunii.
Cum arată acea declarație? ANAF nu a fost în stare nici măcar să furnizeze un model. Dar se zvonește că va fi un .pdf la care se va atașa un fișier .xml generat de casa de marcat și care va trebui semnat electronic. Adițional, dacă nu s-a folosit casa de marcat timp de o lună, va trebui depusă altă declarație. Și nu în ultimul rând, după ce s-a depus declarația, dacă utilizatorul constată erori sau omisiuni, va trebui depusă o altă declarație, cu datele care necesită modificarea. Nu-i așa că va fi mult mai simplu?
Tot teoretic, va fi posibilă și utilizarea unui PC, laptop sau smartphone ca pe o casă de marcat, atât timp cât acestea sunt conectate la o imprimantă fiscală. Practic, încă nu se știe cum.
Între timp, eu nu reușesc să-mi dau seama de un lucru elementar. Cum vor trimite casele de marcat cu jurnal electronic raportul la ANAF? Ce conexiune vor folosi? 3G? GPRS, ca POS-urile? Cine va plăti pentru transferul de date? Comerciantul? Cum convingi un chioșc de sat că de mâine va trebui să plătească o taxă lunară pentru a folosi ceva ce înainte folosea gratis?
În concluzie, de ce să fie simplu când poate să fie complicat?
UPDATE: Termenul s-a prelungit până la 1 noiembrie 2018.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ce fericită va fi contabila 😀
Oligofrenii de conducatori! Voi stiati ca ANAF nu are o procedura de lucru pentru cei datornici pe toata tara? Fiecare unitate se descurca cum poate si toul este pe hartii ca acum 2000 de ani, nu au toate datele pe calculator despre contribuabili. Fiecare persoana are desemnat cat un ofiter fiscal care se ocupa de situatia lui. Cand dispare din sistem persoana care se ocupa de situatia ta financiara, ai sanse mari sa scapi de datorii daca sti sa faci sa dispara hartiile fizic odata cu persoana care se ocupa de tine.
Eu am un Datecs DP05, teoretic îmi trebuie doar un modul bluștuț ca să-l conectez la ceva, nu știu încă la ce. În specificații scrie că are jurnal electronic, conform art. x din plm. Oare trebuie să merg iar la ANAF la verificat (cum am fost anul trecut când am cumpărat-o) și puricat, ca să fie omologată (din nou) pentru transmisia jurnalului?
Va trebui să înveți să descarci jurnalul electronic și să îl atașezi lunar la acea declarație al cărui model nu există încă.
No, să-mi trag palme.. de parcă nu era suficientă bătaia de cap cu bonurile/rapoartele X și Z, plm.. Cristi Pop îți mulțumește pentru lămuriri <3