Blocul nostru era printre cele 14 blocuri selectate pentru a participa în programul pilot numit “Termoficare de la soare“.
Ce presupune programul? Instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul blocului, plus pompe de căldură aer-apă sau sol-apă, în funcție de ce pretează.
Blocul urma să devină prosumator, energia electrică generată de panourile fotovoltaice urma să alimenteze pompa de căldură iar surplusul să fie injectat în rețeaua electrică. Urmând ca la nevoie, pompa să tragă din rețea națională energie electrică atunci când nu făcea față cu încălzirea blocului doar de la soare. În teorie, timp de 8 luni pe an, sistemul ar fi trebuit să asigure tot necesarul de energie termică, fără cost suplimentar din partea asociației. Fără poluare, fără risipă, fără nimic.
Nu era nevoie nici de debranșare, iar sistemul acesta era gândit să funcționeze fie în serie, fie în paralel cu agentul termic livrat de Termoenergetica.
Programul era finanțat în proporție de 90% din fonduri UE, iar costul revenit per apartament era de aproximativ 1.500 lei, plătibil eșalonat pe o perioadă de 10 ani. Să zicem deci un 15-20 de lei pe lună.
Blocul nostru se preta pentru program pentru că era anvelopat și pentru că fiind de 4 etaje, avea o suprafață mare pe care se pot monta panourile și relativ puține apartamente (28 la număr), care ar trebui alimentate. Pe lângă asta, ar mai fi și cealaltă problemă … faptul că nu avem mai niciodată apă caldă de la sistemul centralizat. De exemplu în momentul în care scriu acest articol se împlinește o săptămână de când nu avem apă caldă. De căldură nici nu se mai pune problema.
În fine. Programul a fost propus în martie-aprilie anul acesta. Blocul nostru s-a înscris printre primele (în ianuarie 2022), teoretic implementarea trebuia să fie finalizată până în luna noiembrie.
Doar că nu. Consilierii PNL și PSD de la Sectorul 1, atât de atenți cu banii contribuabililor, nu au votat bugetul Sectorului 1 și nici acest proiect, susținând că este o risipă de bani. Din aprilie și până acum, primarul s-a certat în fiecare ședință de consiliu cu ei pe tema asta.
Iar acum au consilierii PNL și PSD au distrus programul definitiv. Au modificat criteriile de selecție a blocurilor pentru includerea în program și au votat proiectul, dar cu amendamente, astfel încât să se restrângă la doar două blocuri de 10 etaje din Sectorul 1. Proiectul va fi continuat numai după ce se va întocmi un bilanț energetic pe o perioadă de cel puțin 5 luni reci, atunci s-ar putea extinde proiectul.
Da, consilierii de la PNL, acel partid care a atribuit contractul de salubritate cu costuri exagerate Romprestului pe 25 de ani. Consilierii aceluiași partid pe vremea căruia s-a dezafectat CET-ul Pipera în anul 2008 (Chiliman la S1 și Videanu la Generală). Aceștia sunt consilierii care sunt acum preocupați de cheltuirea judicioasă a banilor și a bugetului cetățeanului.
Nu zic, poate programul chiar nu este fezabil. Dar în momentul de față este singura soluție propusă. Singura și cea mai rapidă.
Deci consilierii PSD + PNL s-au opus singurei soluții (din nou, bună, rea, rămâne de văzut) pe care Sectorul 1 o avea pentru a face căldură în locuințe. Fără ca ei să vină cu o soluție de rezolvare a problemei. Doar atât. S-au opus.
Iată-i pe acești consilieri PSD și PNL. Îi trec mai jos, că aș vrea să le țin minte numele.
PSD | PNL |
Caraian Alberto-Iosif | Ciungu Daniel-Constantin |
Chirvasă Viorel-Daniel | Gheorghe Dinu-Nicolae |
Iordan Florea | Halit Raluca Nicoleta |
Jurubiță Geanin-Georgian | Oianu Adrian-Viorel |
Miloș-Olteanu Iuliana-Dorina | Podaru Dan-Niculae |
Popa Daniela | Porumb Ramona |
Regalia Ruxandra-Eugenia | |
Tudose Cristian-Adrian | |
Țâră Daniel |
Vreau să le țin minte numele în cazul în care conjunctura ne va aduce împreună, să-mi aduc aminte să-i întreb ei ce soluție concretă au pentru blocurile din Sectorul 1 la care nu ajunge căldura.
Sau, după caz, în funcție de ascensiunea acestora pe traseu de partid, să-mi aduc aminte de această întâmplare când îmi vor cere votul la locale sau la parlamentare.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Cum ar zice sifonierul de la cotroceni, ghinion
///
Ar trebui sa se apuce bmw de produs panouri solare si pompe de caldura.
///
Demisia voiculescu
Hai să lăsăm propaganda USR și să ne întoarcem la tehnică. Teoria spune altceva, că un astfel de sistem nu se amortizează niciodată pe durata de viață, care nu-i mai mare de 15-20 de ani, dacă nu-i subvenționat. Dacă ținem seama și de cheltuielile suplimentare, deloc neglijabile, care apar pe durata de viață și de amprenta de carbon, și asta deloc neglijabilă, astfel de “poezii” nu sunt decât simple recitări de campanie electorală. Și nu în ultimul rând… mari tunuri financiare “pe bani europeni” (de parcă n-ar fi tot banii noștri), ca și prea-slăvita “anvelopare” cu… polistiren, care a distrus multe blocuri. Deci să ne întoarcem la tehnică și să lăsăm specialiștii din domeniu să vorbească despre asta, nu politicienii, mai ales că nici din ăștia n-avem, ăștia care se dau drept “politicieni” nefiind decât niște slugi, care prestează servicii pentru… “servicii”.
Cred că “propaganda USR” e o exprimare exagerată, ce nu-și are rostul. De faptul că urăsc PSD și PNL nu m-am ferit niciodată să o spun. Dar asta nu cred că mă asta mă face automat un propagandist USR. Mai degrabă aș putea să spun că asta e o optică a PNL/PSD. “Cine nu e de acord cu deciziile noastre e de fapt USRist/hashtag-ist/rezist/tehnocrat/statul paralel/pixelul violet” șamd.
Cheltuieli suplimentare? Amprentă de carbon? Serios, ne facem griji de cheltuieli suplimentare în condițiile în care mafia PNL dă un contract cu costuri exagerate pe 25 de ani pentru Romprest? Ne facem griji pentru banii primiți de la UE în condițiile în care noi am tocat zeci de ani bani pe borduri, panseluțe și iluminat festiv la suprapreț? Ne temem de amprenta de carbon la un sistem care preia energie de la soare în timp ce găurim săptămânal străzile Bucureștiului și apa curge la liber prin țevile vechi de 50 de ani? Vrem studii de fezabilitate la un sistem care este folosit de zeci de ani în țările vestice?!
Prea slăvita “anvelopare” menține temperatura la 21-22 grade în apartamentul meu când nu este căldură de la Termoenergetica și la 25-26 grade iarna, când se dă căldură.
* Noi tocăm bani pe borduri
La bloc de 10 etaje e foarte posibil sa dea fail proiectul.
Păi oricine are un pic de logică își dă seama că așa se va întâmpla. Una e să încălzești 30 de apartamente, alta e să încălzești 300. Au făcut asta special ca să saboteze proiectul practic și apoi să pozeze în niște experți care ne-au scăpat de cheltuielile unui proiect nefezabil.
Ghice ce ? in sectorul 6 pe Apusului se schimba …. bordurile
Să să face borduri fotovoltaice, ca să aibă și bosketaryy căldură dă la tata soare! Să să prinză în PNNR proiectu ”Bosketzy fotovoltaici pentru homlăși!”