Care credeți că este cea mai dăunătoare acțiune pe care o avem asupra planetei noastre? Nu, nu este faptul că nu reciclăm plasticul care apoi ajunge în ocean. Nici faptul că suntem prea dependenți de combustibili fosili și că stăm toată ziua cu mașinile în trafic.
Dacă nu sunt cele de mai sus, atunci care este cel mai mare pericol pentru mediul înconjurător?
De fapt, conform ultimelor concluzii, se pare că dieta noastră distruge cel mai mult planeta. Sau nu neapărat dieta, ci modul lipsit de sustenabilitate prin care ne producem hrana (cu accent pe produsele din carne) și risipa de apă din acest proces.
Creșterea animalelor consumă 30% din resursele de apă ale planetei, ocupă aproximativ 45% din suprafața Pământului și este responsabilă în proporție de 91% pentru distrugerea pădurii amazoniene. Știți voi, acea pădure care tocmai a ars și mai mult săptămânile trecute. Ca idee, pentru un burger de la Mc se consumă aproximativ 2.500 de litri de apă.
În același timp, mai este o problemă. Procesul digestiv al animalelor produce mult gaz metan iar agricultura produce 65% din cantitatea de azot (NOx) la nivel mondial. Un gaz care după cum știți este mult mai nociv decât dioxidul de carbon (CO2).
Dacă modul în care facem agricultură este așa de nociv, atunci de ce nu vorbește nimeni despre asta?
Cifrele de mai sus le am din documentarul Cowspiracy al lui Kip Andersen (îl găsiți pe Netflix). Tot el spune că este un adevăr incomod, pe care marile ONG-uri, precum Greenpeace, îl ocolesc. Fie din cauză că nu sunt destul de stăpâne pe subiect, fie din cauză că se tem să nu le scadă numărul de donații. Când te bazezi exclusiv pe donații, parcă nu vrei să spui un adevăr care să îți supere donatorii, nu?
Pe lângă asta, ar mai fi și celebrul “sunt interese mari la mijloc”. Companiile mondiale producătoare de hrană au tot felul de pârghii prin care pot reduce la tăcere teoriile care le contravin intereselor.
Nu zic să luați mot-a-mot argumentele lui Kip Andersen. Este posibil să exagereze în anumite privințe. Însă tema agriculturii fără sustenabilitate și cea a risipei de apă au apărut în ultimul timp în mai multe podcast-uri pe care le-am ascultat. Și sunt susținute de oameni din domenii diferite, cu interese diferite.
Care este soluția?
Populația planetei a crescut, hrana a devenit foarte ușor de procurat, iar ca rezultat indivizii mănâncă inutil mai mult decât ar trebui. Apoi imaginați-vă că o găină consumă aproximativ 700 de grame de mâncare pe săptămână și ajunge la maturitate în 8-12 săptămâni. Dacă facem un calcul, investim 7 kg de mâncare într-o găină care în final va produce aproape un kg de carne. (P.S: Am mers mai departe cu calculul și am adăugat și ouăle, tot nu iese bine).
Eu sunt deosebit de carnivor, așa că îmi vine greu să recomand cuiva să nu mai mănânce carne. Și nici n-ar fi ok să facem asta. Dacă nu luăm în calcul excepțiile, organismul nostru nu funcționează bine fără proteină.
Dar cred că pe termen scurt ar trebui măcar să limităm cantitatea de mâncare pe care o aruncăm. Cu alte cuvinte, să fim mai judicioși când cumpărăm alimente și când estimăm cât gătim pentru membrii familiei. Poate n-ar fi rău să introducem măcar o zi vegetariană pe săptămână.
Doar că pe termen lung nici aceste eforturi nu ar fi de ajuns. Adevărele soluții ar fi să găsim o modalitate de a face agricultură sustenabilă (greu de crezut, pentru că populația planetei tot crește) sau să producem mâncăruri vegetale cu gust adevărat de carne și cu proprietăți similare (ceea ce încearcă să facă Impossible Foods).
Dacă aceste două soluții eșuează, cred că trebuie să ne asumăm rolul de paraziți și să emigrăm pe Marte 🙂
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.