Ați reciclat vreun ambalaj prin SGR? Cum a mers?

By | March 28, 2024

Mă bucur că s-a implementat în sfârșit și la noi un astfel de sistem de returnare a ambalajelor, pe care l-am întâlnit pentru prima dată în 2011, când am fost în Germania și am cumpărat bere de la Lidl. Iată că n-au trecut nici măcar 15 ani și Guvernul nostru a reușit să implementeze ceva similar.

Din ce am văzut, implementarea cam lasă de dorit. Încă mai sunt ambalaje din cele vechi pe stocuri, sunt producători de băuturi îmbuteliate care încearcă să tragă de timp cu etichetarea ambalajelor noi, iar campania de informare nu a fost suficient de bună încât oamenii să înțeleagă că deocamdată nu toate sticlele pot fi băgate în acel aparat, ci doar cele cu simbolul SGR. Am mai văzut că apar probleme și din cauză că oamenii nu înțeleg că acel aparat le și cântărește, deci e bine să nu arunci capacul în cazul sticlelor PET. De asemenea, felicitări celor care au gândit simbolul pentru că l-au făcut atât de mic și greu de distins. Iată-l de exemplu cât de mic este pe o sticlă de Schweppes de 1.5l.

Eu am reciclat deocamdată doar două sticle de bere, la Lidl. Era bere din sortimentul lor, cea de abație. Am dus cele două sticle, le-am băgat în aparat și am auzit (împreună cu tot restul magazinului), cum aparatul le-a scanat și apoi le-a făcut cioburi când au căzut într-un recipient de colectare ce presupun că era undeva jos. Apoi mi-a eliberat bonul în valoare de un leu. Deci pe această cale se infirmă zvonurile că cei care colectează recipientele trebuie să le ducă intacte la centrul de reciclare.

Acum mai am acasă trei astfel de ambalaje goale: o doză de Cola, o sticlă de bere Zăganu și o sticlă de vin. Am văzut și cât de simplu se poate rezolva cu etichetarea ambalajelor vechi, care nu aveau inițial logo-ul SGR. Sau cu ambalajele din import. Pur și simplu e de ajuns ca producătorul să pună un sticker peste eticheta veche și gata:

Deci cumva tind să cred că Romaqua exagerează când se plânge că trebuie să schimbe etichete și că asta-i va costa 200.000 euro. E o etichetă alb-negru cu un cod de bare. STFU!

Oricum, mie SGR mi se pare o idee excelentă, doar că relativ prost pusă în practică. Cel mai mare avantaj este că oamenii vor înțelege că și ambalajul acela are un cost efectiv și că nu-i ok să consumi ambalaje la nesfârșit sau și mai rău… să le arunci pe unde îți vine, ca un animal.

Ar mai fi, bineînțeles, și avantajul că vor ajunge mai puține ambalaje în natură. Și astfel se mai încurajează și economia circulară. Când am fost data trecută la clopotele mari de reciclare din cartierul nostru deja ne-a abordat o persoană nevoiașă care ne-a întrebat dacă am verificat ambalajele dacă nu cumva sunt returnabile. Mi-a părut rău că făcusem deja asta acasă, i le-aș fi dat lui să-și mai ia o pâine de banii primiți. Dar oricum, bănuiesc că aceste persoane mai strâng și din ambalajele deja aruncate și le duc la reciclat, deci tot e de bine.

În concluzie, ideea este bună, mai greu cu practica, dar cred că pe viitor se va rezolva și acest aspect. Voi ați reciclat ceva la aparate?


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

12 comentarii la “Ați reciclat vreun ambalaj prin SGR? Cum a mers?

  1. Mihai

    Am returnat, dar nu la aparate. Locuind în Buzău, merg la un supermarket local care îți dă cash pentru ambalaje in loc de voucher. In plus e mult mai rapid că doamnele de acolo verifica sa fie simbolul pe eticheta și le pun într-un sac/lada de bere.
    Simbolul ăla e într-adevăr foarte mic și soția nu-l observa niciodată 🙂

    Reply
  2. Giovani

    Eu sunt de părere ca e o chestie asa și asa. În Croația am văzut “mexicani” cu saci de peturi amestecate (curate, murdare, etc) care le duceau la supermarket și casiera, pe baza unei verificări fugitive le dădeau 2-3 euro (nu știu exact)… Cert este ca n-am văzut nici un pet aruncat pe nicăieri ca aveau aia grija sa le adune pe toate. De aia ziceam ca mai bine înființau o secție de adunat peturi/borcane, etc ca pe timpuri. Sunt convins ca în câțiva ani scăpam de toate petrile aruncate peste tot.

    Reply
  3. Bogdan

    Pe scurt: am dus la Lidl 10 peturi, toate inscripționate cu simbolul corespunzător, neturtite. Din 10, aparatul a acceptat 6. Dar și alea după multe încercări.

    Reply
    1. Revo Post author

      Tristă experiența ta. Am dus și eu între timp cele două sticle de sticlă și doza. N-a comentat nimic aparatul. Probabil că la PET-uri dă cel mai des erori.

    2. bogdand

      Din diverse motive (coduri de bare prea mici, reflexii , etc) aparatele nu reusesc sa citeasca codul de bare! Metoda care da rezultate este de a ridica un pic inclinat recipientul, astazi m-am mobilizat si am dus 42 de pet-uri, pentru cel putin 6 – 7 pet-uri dadea eroare. Cu metoda asta (invatata de la un angajat al magazinului) le-am returnat pe toate.

  4. Andrei I

    Eu tocmai ca citind toate comentariile, nu ma deranjez sa la duc la aparate… le pun tot in tomberoanele de reciclabile de la bloc, ca si pana acum.
    Am vazut ca Freshful pune un sumar cu ele, la ultima comanda am platit 12 lei garantie.

    Reply
    1. Revo Post author

      Dar știu că te hidratezi bine, nu glumă 🙂
      Nu-i neapărat vorba despre bani cât despre “doing the right thing”. La noi este distractiv și pentru cel mic, că-i place să îl ducem să bage el sticlele în aparat. Plus că așa se învață că orice are un cost, inclusiv un ambalaj.

  5. vlad

    Am dus cateva la auchan si mega. Dar in acelasi timp am inceput sa cumparam apa la bidon de 19l

    Reply
    1. Revo Post author

      Eu am pus filtru la chiuvetă acum 2 ani. Best decision ever.

  6. recomandarea zilei

    am recilclat la lidl si la kaufland, totul a fost ok nu am avut probleme. eu am locuit 7 ani in Germania si sunt obisnuit ca in sfarsit este si la noi.

    Reply
  7. Anne Marie Serban

    Eu nu consider că ce se întâmplă este reciclare. Reciclare cu adevărat era daca sticlele din ciob erau luate de firmele producătoare și refolosite, ca pe timpurile deștepte nu sparte de aparat. Produse cat mai puține peturi….

    Reply

Spune-ți și tu părerea: