Are vreun rost să reciclăm?

By | July 22, 2024

Pornesc articolul de la video cu același nume al tovarășului Kinezarie:

Btw, nu știu cine-i Kinezarie, dar îmi plac clipurile produse de el cu diverse glumițe subtile (mi-a plăcut cea cu sacrificatul Viitorului). Nici nu pot să-mi imaginez cât de mult timp durează să găsească b-roll-ul pentru un astfel de clip de 8 minute.

Revenind, eu zic că are rost. Sunt de acord cu clipul, contribuția noastră prin reciclare este o contribuție infimă la o problemă macro.

Dar mie mi se pare că măsurile acestea care să te forțeze să reciclezi au și o altă miză. Conștientizarea.

De când se face colectare selectivă și am trei coșuri de gunoi în casă am conștientizat cât de multe deșeuri produce o gospodărie. Înainte aruncai totul la gunoi și acel gunoi dispărea ca prin magie, nu mai trebuia să-ți bați capul.

Acum această colectare selectivă introduce o bătaie de cap, bătaie pe care o poți evita în două moduri. Fie ești meltean și nu-ți bați capul, fie încerci chiar și involuntar să îți schimbi obiceiurile de consum.

La fel și cu garanția de 50 de bani pe PET. Mai mulți consumatori vor realiza faptul că ambalajul acela nu dispare odată ce-l arunci la coș, ci costă (bani) și în egală măsură poate fi valorificat. Iar acei 50 de bani forțează și meltenii să nu mai arunce PET-urile pe unde le vine.

Pe lângă asta, chiar dacă nu vom opri încălzirea globală, măcar local nu vom mai vedea nenorocitele acelea de PET-uri aruncate peste tot. Pe munte, pe plajă, în râuri și în lacuri. Sigur, nu vor dispărea acum, ci în 5-10 ani. Măcar atât dacă se întâmplă și tot este benefic.

Altfel, referitor la poluarea agresivă și la încălzirea globală, n-ai ce să-i faci. Poți să fii tu cel mai eco-friendly, dar când ai de ales între un tricou de 10€  produs în Bangladesh și același tricou la 70€ produs sustenabil în Norvegia, parcă nu-ți vine să-l iei pe cel de 70€.

În concluzie, da, merită să reciclezi. Reciclarea are efecte, însă din păcate nu așa mari pe cum ne-am dori.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Are vreun rost să reciclăm?

  1. Dan

    Sunt curios dacă nu cumva firma de salubritate nu aruncă de-a valma ce am sortat noi. Că atunci tot efortul nostru la gunoi ajunge….

    Reply
  2. Andrei

    Nouă, în sectorul 1, ne sunt deșertate tomberoanele în aceeași mașină de gunoi de-a valma. 2 tomberoane de fracție uscată, 3 de menajer. La grămadă toate 5.
    Bine, nici vecinii de bloc nu respectă toți sortarea. Probabil nu-și mai bat capul când văd cum sunt ridicate…

    Reply
  3. Cristian L.

    Lucrez într-o stație de vânzare carburant. Noi depozitam selectiv gunoiul, cei care-l colectează incarca la gramadă. Am renunțat și noi.

    Reply
  4. Alin

    Eu cred ca nu. Ca unii alegem sa o facem e doar decizia noastra. La fel cum eu m-am umplut de “hate” de la prieteni ca in 2023 mi-am luat masina termica, cu motor de 2 litri si nu electrica/hybrid asa e si cu reciclarea.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: