Am urmărit separat și momentul în care Apple a lansat Apple Watch 4, un moment mai interesant decât lansarea noului iPhone Xs, din punctul meu de vedere. Noul ceas de la Apple are acum funcții care îl poziționează acum la granița dintre gadget și dispozitiv medical. Ce poate face acesta?
Prima funcție importantă este detecția în cazul unei căzături. Teoretic, oricare alt dispozitiv similar, cu un accelerometru integrat, ar putea detecta o căzătură, însă se pare că doar Apple a făcut acest pas. Ceasul merge un pic mai departe, iar după căzătură, te întreabă dacă vrei să suni la urgență. Dacă detectează că nu te miști timp de 5 secunde, sună automat.
A doua: monitorizează și frecvența bătăilor inimii. Acum trimite notificări dacă pulsul este prea scăzut, prea crescut, dar și în cazul unei aritmii (bătăi neregulate ale inimii).
A treia: ceasul are integrați doi electrozi (unul pe spate și unul în coroană), care îți pot face o electrocardiogramă (EKG). Iar aceste electrocardiograme pot fi salvate și trimise/descărcate într-un .pdf.
La acest capitol ar fi mai multe de discutat. Nu știu dacă datele preluate de ceas sunt destul de precise pentru a permite chiar și un diagnostic rudimentar pe baza lor. Din ce am văzut în reclamă, complexul QRS afișat de ceas (forma de undă specifică bătăii inimii) nu este destul de mare pentru a permite o ipoteză.
Pe lângă asta, EKG-ul se face în mod normal cu vreo 12 electrozi, care pot fi poziționați în vreo trei configurații diferite (sau cel puțin trei știu eu). Nu știu câte date pot fi scoase din 2 electrozi. Oricum, deocamdată aplicația de EKG este cu statusul “coming later this year“, deci nu putem decât să facem presupuneri.
Sursă: wikipedia.org
Chiar dacă nu pare, eu sunt entuziasmat de Apple Watch și le admir curajul celor de la Apple. Nu va fi ușor să protejeze date cu caracter medical pentru milioane de utilizatori. Pe lângă asta, oare cum vor reacționa utilizatorii când vor cumpăra ceasul ca pe o jucărie, iar acesta le va spune că au o problemă de sănătate? Îl vor mai privi cu atât entuziasm? E un pic riscant pentru Apple.
În concluzie, Apple Watch nu va suplini un aparat de EKG, nu este un dispozitiv 100% medical, însă cu siguranță este un grad de protecție în plus. Singura mea problemă cu astfel de dispozitive este autonomia și ciclul mic de funcționare.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
„Pe lângă asta, oare cum vor reacționa utilizatorii când vor cumpăra ceasul ca pe o jucărie, iar acesta le va spune că au o problemă de sănătate? Îl vor mai privi cu atât entuziasm? E un pic riscant pentru Apple.”
I don’t get it. Cine vrea să ignore atenționările astea le ignoră așa cum a făcut-o probabil și până acum – există alerte pentru puls ridicat. Probabil că poți dezactiva complet funcțiile alea dacă vrei, ca să nu mai zic că EKG ăla nu se face automat. Cum să fie riscant? se supără cineva pe ceas pentru asta?
Apropo, ce înseamnă ciclu mic de funcționare?
Eh, nu toți gândesc așa. Unii pur și simplu nu știu că au o problemă. I-l faci cadou unei rude și apoi descoperă că are aritmie, face niște investigații, vede că are vreo problemă. Apoi toată familia va asocia declanșarea problemei cu momentul în care a primit acel ceas. Oamenii tind să dea vina pe tot felul de lucruri atunci când apare o problemă. Bine, am exagerat un pic cu scenariul, dar cam asta era ideea 🙂
Ciclu mic de funcționare – 2-3 ani, poate 4, după care te lasă bateria sau nu mai primește update de soft. Puțin pentru un “ceas” care costă mai mult decât un ceas cu baterie, care poate rezista și zeci de ani.