Amazon a anunțat în 2021 roboțelul Astro. Nu i-am dat prea multă atenție atunci pentru că se întâmplă destul de des ca Amazon să arunce în presă idei sau produse care nu ajung niciodată pe piață. Totuși, Amazon a început să vândă (oarecum) roboțelul Astro și au început să apară primele review-uri despre el.
Ce știe să facă Amazon Astro?
În principiu, Astro este conceput pentru a fi un asistent pentru acasă, care poate să care diverse obiecte (da, i se poate adăuga și cupholder pentru bere!) și care poate scana casa pentru a detecta posibile probleme de securitate. Are recunoaștere facială, așa că poate distinge între trei membri ai familiei, așa că poate căra obiecte de la unul la celălalt.
Poate detecta și animale de companie, deci poate fi folosit pentru a înregistra sau pentru a verifica ce face pisica sau câinele cât timp nu ești acasă.
Funcția de supraveghere mi se pare utilă. Cât timp nu ești acasă, îl poți pune să patruleze casa și să investigheze diverse evenimente, pentru că are detecție de mișcare și detecție audio. Are și o cameră tip periscop extensibilă, care îi iese din cap și te ajută să vezi mai bine ce se întâmplă. Practic în loc să pui câte o cameră video în fiecare cameră a casei, iei un Astro și îl pui să patruleze.
Un alt scenariu pe care l-a prezentat Amazon a fost pentru asistența persoanelor în vârstă. Îi pui să verifice dacă bunicul e bine, poți să vorbești cu el sau să faci un video-call. Aici mi se pare util.
Roboțelul mai capătă diverse abilități pe partea de security prin activarea unei subscripții contra cost.
Dezavantaje și probleme?
Bineînțeles că nu este totul roz. În primul rând, un astfel de roboțel ridică problema intimității. Amazon a pus buton fizic pentru a opri camera și microfonul sau pentru a-i dezactiva roțile. Dar nu știi niciodată când îți hack-uiește cineva robotul sau când se decide Amazon că n-ar fi rău să colecteze niște date “anonimizat”. Nu e ca și cum nu au mai făcut asta în trecut.
Are și diverse limitări. Din cauză că nu are probleme, nu poate urca scări, evident. Așa că nu poate fi folosit decât pentru a mapa o singur etaj. În caz că ai casă cu două etaje, ghinion. În primă instanță apăruseră și niște incidente în care Astro a căzut pe scări. Probabil că s-au rezolvat, însă review-urile spun că oglinzile îi dau în continuare navigația peste cap.
Autonomia este similară cu cea a unui robot de aspirare. Aproximativ 40-45 de minute. Nu-i rea, dar în acest caz eu îl văd mai degrabă ca pe un dispozitiv care trebuie să stea “docked”, decât unul mobil.
Preț?
Amazon îl vinde cu 1.600 $, însă nu poate fi cumpărat decât pe baza invitației. Și probabil doar în State. Pagina de comandă este aici. Depinde cum privești lucrurile, dacă îl vezi doar ca pe o cameră video cu roți, e scump. Dacă-l privești ca pe o încercare de a inventa un gadget nou, să zicem că sunt altele și mai scumpe și mai inutile.
În fine, eu nu aș cumpăra unul pentru că n-aș avea ce să fac cu el. Dar pentru o casă mare sau pentru o persoană în vârstă, nu mi se pare o idee rea.
Plus că, cine știe, poate au și alți producători ideea de a-l copia și cine știe ce device-uri interesante se mai inventează pornind de la această idee. Sau cine știe, poate că doar îmi place Astro pentru că îmi dă impresia că în sfârșit ne apropiem de ideea de a avea roboți personali ca în “Jetsons”.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
neh, nu mi-as lua, prea multa tehnologie strica. ok chestia cu surpavegherea merita insa sunt multe alte solutii mai ieftine decat acest robot.
This is not the droids you’re looking for..