Am testat un sistem cu AMD Ryzen, ca să văd de ce s-a speriat Intel

By | May 17, 2017

Primul meu sistem a fost cu un AMD Athlond XP 2200+. Şi a fost și ultimul, pentru că apoi nu am mai auzit de ceva notabil de la AMD mai bine de 10 ani. Până acum, când a scos capul din cutie AMD Ryzen. Şi chiar dacă nu mai eram la curent cu lumea sistemelor, am simțit că se întâmplă ceva important încă dinainte de lansare, doar urmărind reacțiile presei.

Mi s-a confirmat bănuiala când Intel a început să scadă prețurile înainte de lansarea AMD Ryzen. Am văzut apoi foarte mulți gameri entuziaști cărora le părea rău că nu au așteptat să construiască PC-ul la un preț mai bun după lansarea AMD Ryzen. Pe scurt, noul brand de procesoare este exact așa cum știam noi pe vremuri: oferă performanțe similare la prețuri mai bune.

Am și eu un sistem cu AMD Ryzen pe mână și am rulat câteva teste. Acum nu prea ar fi corect să mă apuc să emit prea multe păreri, pentru că nu am termen de comparație. Ultimul meu sistem a avut Pentium 4.

În primul rând, în linii mari, specificațiile sistemului sunt următoarele:

  • CPU AMD Ryzen 7 1700X – 3.40 GHz, 3.80 GHz Turbo, 14 nm
  • Cooler Thermalright Le Grand Macho RT – ventilator 140 mm
  • Placă de bază ASUS Prime B350-PLUS
  • Placă video ZOTAC NVIDIA GeForce GTX 1070 – 8 GB GDDR5 – 256 biți
  • Memorie HyperX Fury Black, 2 x 8 GB DDR 4 @ 2133 MHz
  • SSD Kingston UV400 de 240 GB + HDD Seagate BarraCuda de 1 TB
  • Sursă Seasonic M12II-520 EVO Edition Bronze – 520 W
  • Carcasă NZXT Source 340 Black

Ce am testat eu este aproape identic cu sistemul Black Mamba de la PC Garage. La cel de la PC Garage diferă doar placa de bază și coolerul.

Așa arată pe afară și pe dinăuntru sistemul pe care l-am primit pentru teste:

Iată cât de bine sună System Information din Windows:

Şi cât de frumos arată Device Manager:

Pentru detalii cu lux de amănunt am folosit Sandra, mai jos se regăsesc doar cele legate de procesor:

Şi nu puteam să vă las fără un printscreen și o comparație rapidă din CPU-Z:

3D Mark, în Time Spy – 5869 puncte:

Şi acum uitați de toate acestea și haideți să vorbim despre chestii cu adevărat importante. L-am conectat la un TV 4K Samsung și am jucat The Divison la rezoluție 3840 x 2160. Şi a mers lacrimă. By default, jocul și-a reglat setările pe High. Nu am numărat fps-urile atunci, însă l-am dus la Ultra și știu că atunci rula în jurul a 27 de fps-uri.

Oricum, sistemul este un monstru și este VR Ready, așa că nu am avut emoții. Cea mai grea parte a fost să găsesc un joc pe care să îl pot rula, pentru că nu mai aveam nimic mai nou de 2015.

Am aruncat un ochi și la temperatură în acest timp. Ryzen Master arăta 29 de grade înainte să îl solicit, 43 de grade după jumătate de oră cu jocul pe High și 50 de grade după încă jumătate de oră de Ultra.

Ce încerc de fapt să spun?

Testele mele sunt apă de ploaie pe lângă ce fac băieții de la lab501, dar ce încerc să spun este că Ryzen este stabil, are potențial și că ar trebui luat în considerare pentru un sistem nou. Ca de obicei, este greu să pui punctul pe “i” și să dai o axiomă de genul “AMD este mai bun decât Intel pentru aplicații/gaming” sau invers. Însă ca întotdeauna, AMD-urile au avantajul prețului. Iar în momentul de față diferența nu este de neglijat.

Bineînțeles, cu o floare nu se face primăvară, iar AMD mai are mult de galopat înainte să vorbim despre concurență 1 la 1 cu Intel. Dar Ryzen 7 și mai apoi Ryzen 5 confirmă deja că AMD se duce într-o direcție bună cu noua arhitectură. Acum ar fi de lucrat pe piața laptopurilor, care este mult mai mare decât cea a desktop-urilor. Dar până atunci …

Welcome back AMD!


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Am testat un sistem cu AMD Ryzen, ca să văd de ce s-a speriat Intel

Spune-ți și tu părerea: