Am aflat ce urmărește Putin (și n-a fost deloc greu)

By | February 26, 2022

Acum două zile spuneam că nu înțeleg ce speră să obțină Putin pe mai departe. Astăzi m-am prins ce urmărește de fapt Putin. Și n-a fost deloc greu să fac asta. Pur și simplu am deschis Wikipedia și am început să citesc despre Putin. Vă spicuiesc câteva paragrafe care mi s-au părut relevante.

Putin allegedly declared at a NATO-Russia summit in 2008 that if Ukraine joined NATO Russia could contend to annex the Ukrainian East and Crimea. At the summit, he told US President George W. Bush that “Ukraine is not even a state!” while the following year Putin referred to Ukraine as “Little Russia”
In late August 2014, Putin stated: “People who have their own views on history and the history of our country may argue with me, but it seems to me that the Russian and Ukrainian peoples are practically one people”

Crede (și probabil că așa și este), că inamicii din Vest l-au înlăturat pe Victoraș, prietenul lui, de la conducerea Ucrainei și acum se simte dator să se răzbune. Și vrea să le demonstreze contrariul celor care spun că a greșit anexând Crimeea. De fapt Crimeea nu a fost niciodată o greșeală sau o decizie de moment. A fost un pas bine gândit, calculat în așa fel încât în caz de război, să-i permită să încolțească Ucraina și s-o atace din trei direcții, așa cum a și făcut-o de altfel. Eu cred de fapt Putin a luat decizia de a ataca Ucraina atunci, în 2014. Nu e vorba despre bani, cât despre orgoliu și răzbunare.

Acum că am citit un pic mai mult, sunt dezamăgit de strategia NATO. Era destul de clar că Putin urmează să atace. Și mi se par destul de slăbuțe sursele lui NATO și Biden, dacă nici în ultimul moment nu au fost în stare să spună “Băi, vedeți că atacă ăsta Ucraina mâine!!!”. Dacă mai țineți minte, ultimul avertisment al lui Biden a fost ceva de genul “rămâne crescută posibilitatea unui atac din partea lui Putin în Ucraina”. Un fel de “stați să vedem…“.

În concluzie, ce vrea Putin de la Ucraina? Păi o vrea pe toată, asta e părerea mea. Și indiferent de cât de mult sau puțin ar obține, e în situația win-win. A câștigat un teritoriu nou și resurse noi și a mutat granița Rusiei gard în gard cu granița NATO. Acum e posibil ca pe viitor să invoce acorduri care spun că NATO n-are voie să pună sisteme de apărare cu rachete în statele de la granița cu Rusia (da, adică România) sau cine știe. Probabil sunt o mulțime de lucruri care se schimbă prin acele acorduri semnate cu ani în urmă.

Pe de altă parte, NATO a pierdut deja pe două planuri. Pierde și la capitolul credibilitate, pierde și șansa de a o integra pe Ucraina.


Discover more from revoblog.ro

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook