Recent eu am avut o revelație. Am realizat că nu mai am software piratat pe laptop sau PC. Nu aș putea spune că am făcut eforturi pentru a ajunge în această punct, ci pur și simplu am devenit mai interesat să găsesc software gratis care face în mare parte ceea ce fac și programele plătite.
Sigur, în anumite aspecte a trebuit să improvizez și să folosesc 2-3 programe gratis pentru a ajunge la rezultatele pe care le-aș fi avut cu unul singur plătit. Acolo unde nu există alternativă sau unde avantajele versiunii plătite sunt evidente, am ales să plătesc, ca în cazul suitei Creative Cloud. Însă din respect față de mine în primul rând, prefer să fac așa decât să piratez. Consider că au apus timpurile în care eram noi românii eram ultimii săraci și acum ar trebui să ne permitem să dăm un ban dacă vrem să fim respectați și dacă vrem ca producătorii să ia în serios și piața din România.
Și pentru că … hey … avem destul timp acasă, m-am gândit să fac o listă cu diverse aplicații utile cu care le putem înlocui pe cele clasice din fiecare domeniu.
1) Editare documente – alternativa la Microsoft Office
Google Docs – Din punctul meu de vedere, Google Docs este alternativa cea mai comodă la Microsoft Office (sau la Microsoft 365 dacă vreți să fiți cârcotași). Îl folosesc destul de serios de 2-3 ani și pot spune că nu am găsit decât foarte puține funcții care nu sunt în Google Sheets și sunt în Microsoft Excel. Iar avantajele vin din integrarea foarte bună cu Gmail și cu Google Calendar.
Apache Open Office – Dacă preferați o variantă pe care să o instalați local, în trecut am folosit cu succes Open Office. Știu că la un moment dat proiectul Open Office s-a oprit, iar ulterior a fost preluat de Apache, de unde și numele. Nu știu ce s-a ales acum de el, însă știu că pe vremuri nu era la fel de aspectuos ca Microsoft Office, dar se achita de toate brio de toate datoriile.
LibreOffice – Nu am folosit LibreOffice, însă am auzit din foarte multe surse și de această variantă.
2) Client de mail – alternativa la Outlook
Gmail – Multe persoane nu știu acest lucru, însă poți seta Gmail să primească mesajele și să răspundă la mesaje și pentru alte conturi (de exemplu mailul de la muncă). Îl folosesc și eu pentru așa ceva și îl recomand.
Thunderbird – Dacă trebuie să folosiți un client de desktop puteți încerca Thunderbird de la Mozilla. Mie mi se pare că are o interfață cam demodată și mă enervează că se blochează când îl pornești, probabil din cauză că verifică pentru că încearcă să verifice în același timp mailurile pentru toate conturile pe care le are asociate. Nu pot să spun că-l recomand cu plăcere, dar tot este o alternativă mai bună la Windows Mail.
3) Editare foto – alternativa la Photoshop
Pixlr X – Este tool-ul pe care îl folosesc cel mai des atunci când nu am acces la Photoshop. Dacă dați un click pe acel link, veți vedea că interfața este aproape identică cu cea de la Photoshop. Avantajul este că fiind web-based, îl poți accesa de oriunde și nici măcar nu trebuie să creezi un cont. Recent am văzut că există și Pixlr E, care pare o versiune mai avansată a lui X. Ambele au acces gratis.
Canva – Îți trebuie un cont pentru Canva, o aplicație foarte apreciată de cei din industria creativă. Avantajul Canva este că oferă deja template-uri pentru tot ce ai avea nevoie (postere, prezentări, bannere, flyere) . Vrei să faci un cover de Facebook? Nu trebuie să știi pe de rost dimensiunea lui, Canva are deja un template.
Remove.bg – Dacă vrei să extragi rapid subiectul dintr-o fotografie, remove.bg este un tool care îți poate scuti foarte mult timp, cu condiția să funcționeze 🙂
GIMP, XnView, IrfanView – Acestea sunt alte versiuni gratuite de programe populare pentru editare și organizare foto. Dacă cele de mai sus nu vă mulțumesc, le puteți încerca pe oricare dintre acestea, care se instalează local.
4) Editare Video
DaVinci Resolve – Dacă utilitarul gratuit din Windows nu vă mulțumește și vreți ceva mai avansat, vă recomand DaVinci Resolve. Sunt multe persoane care spun că este comparabil cu Adobe Premiere. Deocamdată eu d-abia l-am instalat, așa că nu pot spune mai multe.
În concluzie, cred că piratarea unui software este acum mai mult o alegere decât o situație în care s-a ajuns constrâns de împrejurări. Din punctul meu de vedere, acestea sunt în mare aplicațiile de care ar putea avea nevoie un utilizator mediu de Windows. Dacă mai aveți nevoie și de altceva sau dacă mai sunt și altele pe care nu le-am acoperit, spuneți-mi și poate găsim împreună o soluție. Sau dacă aveți alte sugestii, puteți contribui în comentarii.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Am avut preinstalat pe un laptop Asus suita “wps office”. Am fost impresionat de ce ofera.
Gmail ca alternativa cine il foloseste si on the road sa activeze offline mode. Astfel stocheaza parte din emailuri pe calculator.
Davinci e un pic peste Premiere la stabilitate, la colorizare. E alt nivel. 🙂
Eu n-am făcut niciodată color grading 🙂
Mai ai Photopea ca alternativă la Photoshop https://www.photopea.com/.
Pentru Office, Microsoft are versiuni gratuite online la Word, Excel , etc cu funcții de bază.
https://thegadgetist.ro/pachetul-microsoft-office-online-este-gratuit%f0%9f%86%93/