Îmi place să știu și istoria orașului în care trăiesc, tocmai din cauza asta mă duc ori de câte ori pot la excursii cu asociația. Chiar dacă se face anul de când n-am ajuns la o tură foto, știu câte ceva despre secretele pe care le ascund unele clădiri din București. Şi cred că citesc toate articolele cu poze cu Bucureștiul de altă dată.
Dar niciodată n-am știut ce-a fost în Parcul Carol înainte. Ieri mi-a dat cineva share la o colecție de fotografii și chiar am rămas uimit. Inițial n-am citit titlul și am crezut că sunt poze din alt oraș. Iată cum arăta înainte zona celebrului mausoleu:
Văd că pozele sunt din 1906, iar construcția parcului a fost finalizată tot atunci. Am tot încercat să caut informații dar nu am reușit să aflu de ce au dispărut toate aceste construcții și mai ales în perioada cui.
Pentru restul fotografiilor aruncați un ochi peste proiectul TheNow al lui Costin Gheorghe.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Le-au demolat comuniștii, a scăpat doar turnul lui Ţepeș.
Salut! Îți mulțumesc pentru share.
Ca să aduc completări la cele de mai sus, îți zic că acest parc a fost delimitat și amenajat prima oară cu ocazia acestei Expoziții Generale București, la împlinirea a 40 de ani de domnie a lui Carol I (25 de ani de când era rege). Era un ansamblu expozițional ce număra peste 100 de pavilioane și puncte de atracție. Din toate construcțiile inițiale, doar Turnul lui Vlad Ţepeș (Turnul cu apă), Arenele Romane, dar și Fânâna Cantacuzino și câteva mici amenajări, lăculețe, podețe, fântânițe, au supraviețuit pânî astăzi. Clădirile au fost făcute să reziste temporar, în mare parte. Multe dintre ele au fost demontate după această expoziție, restul au supraviețuit până cel târziu în anii ’50. Palatul Artelor, pe locul căruia este astăzi Mausoleul, adăpostea Muzeul Militar, însă a fost avariat într-un incendiu, apoi a fost demolat de comuniști. Atunci au dispărut și alte pavilioane mari. Între timp, a mai fost organizată o expoziție mult mai restrânsă, Luna Bucureștilor, prima ediție, în 1935. Tot în anii ’50-’60 a fost reamenajat parcul în actuala formă, cu podul acela peste lac, cu mausoleul, unde a fost depus, întâi Gh. Gheorghiu-Dej…
Salut, mersi de completăi 🙂 Am bănuit eu că probabil comuniștii, știu că a fost și un cutremur undeva prin anii ’40. Am văzut și Turnul lui Vlad Ţepeș într-o excursie cu asociația, este cam banal acum, nu ai mare lucru ce vedea în interior. Eu sunt foarte curios cum ai făcut să-ți dai seama fiecare construcție unde era?
Acolo unde nu mai am repere rămase în picioare, folosesc suprapuneri de planuri vechi și noi. Este o surpriză și pentru mine când văd rezultatele 🙂
Stimati domni, Muzeul militar a fost demolat i 1942-1943 (care comunisti ?) dupa un incendiu si cutremurul din 1940. Pe locul lui a fost pana in 1959 o unitate militara de antiaeriana. Fantana Cantacuzino nu apartine expozitiei din 1906 (construita in 1870). Fantana minelor apartine expozitiei si este si ea o relicva. Reconfigurarea parcului a inceput pn 1959 (in 1956 a fost incendiat de comunisti Pavilionul Regal)