Unlike other Silicon Valley companies that host canned onstage product demos, Jobs insisted on performing a live presentation. The problem with that was the iPhone at that time – well, the hundred or so that were in existence – were riddled with bugs. For example, the phone could play a section of audio or video but not an entire clip without crashing. If you sent an e-mail then surfed the web, it would work. Do that step in reverse and it’s likely to crash. [sursa]
După cum scrie și în articol, pentru a combate miile de bug-uri, developerii au pus la cale un intinerariu cu niște pași care trebuiau urmați cu sfințenie, într-o ordine bine stabilită, altfel telefonul se bloca. Steve Jobs a repetat timp de 5 zile prezentarea și în ziua cea mare a fost printre puținele dăți în care totul i-a ieșit bine. Dacă ești inginer, n-ai cum să nu știi despre ce este vorba. Cred că în 50% din colocviile în care trebuia să programez sau să măsor ceva le arătam profesorilor lucrurile în așa fel încât să nu iasă la iveală dezastrul.
Steve Jobs menționează în prezentare că un individ sau o companie nu asistă de regulă decât la lansarea unui singur produs revoluționar în toată istoria sa. Mai spune că Apple a lansat deja două: Mac-ul în 1984 – PC-ul așa cum îl știm noi, iPod-ul și urma iPhone-ul. Toată ideea de a lansa un telefon cu touch screen a pornit de la premiza că telefoanele convenționale au prea multe butoane, câte unul pentru fiecare funcție. Iar apoi nu îi mai poți adăuga o aplicație sau o funcție, pentru că nu îi mai poți adăuga fizic butoane.
M-am uitat la keynote un pic, de curiozitate, ca să îmi dau seama care era situația înainte de iPhone. Şi am ajuns să-l văd pe tot. Partea cu iPhone începe de la minutul 20:
[youtube=http://youtu.be/t2MOwQ089eQ]
Printre chestiile interesante:
- Lumea aplauda pe bune momentele anunțate de Steve. La Samsung sau la Google, speakerul trebuie să facă o pauză ca să convingă lumea să aplaude.
- Twitter exita doar de un an. În 2007 se dădeau 400.000 de tweet-uri la 3 luni. În 2008 s-a ajuns la 100 de milioane.
- Lumea aplauda frenetic atunci când Steve menționa 2MP pentru camera foto. La fel și la un swype pentru scrolling și la un pinch to zoom.
- Apple a inventat multi-touch-ul așa cum îl știm noi. “And boy, have we patented it!” – zise Steve.
- “It has a huge screen – 3.5 inch”. – 163 ppi.
- În primul apel public de pe iPhone, Steve a sunat la Starbucks și a comandat 4000 lattes. De atunci, Starbucks primește ocazional comenzi false de 4000 de lattes. De la fani Apple care se plictisesc.
- Steve Jobs a folosit mai mult de un iPhone pe durata prezentării. Eu nu văd când le schimbă.
- iPhone-urile folosite au fost programate să arate 5 liniuțe de semnal în permanență.
- Foarte multă iubire între Steve și Eric Scmidt. CEO-ul Google chiar a menționat că ar putea să unească cele două companii și să le numească “Apple-Goo”. Un an mai târziu, Google a lansat Android. Recent, Apple s-a certat cu Google pentru Google Maps.
Cu toate astea, prima generație de iPhone a impresionat mai mult prin abordare. Avea multe bug-uri și multe feature-uri lipsă. De exemplu nu putea filma. Magia a început să se întâmple odată cu iPhone 3G.
Discover more from revoblog.ro
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Nu avea nici Bluetooth pentru transfer de fișiere și nici copy/paste.
Așa este. Şi când i-au pus Bluetooth, tot degeaba 🙂
Pingback: Articole interesante citite azi 14 octombrie 2013 | nwradu blog